Ska du riva något hemmet – vare sig det handlar om en gammal vägg, ett helt rum eller något helt annat? Då finns det en hel del saker att tänka på innan du sätter igång! Rivningsarbete kan verka enkelt, men det finns faktiskt ganska många detaljer som kan ställa till det om du inte är förberedd.
1. Ta fram en rivningsplan
Innan du ens tänker på att komma igång med rivningen är det viktigt att ha en tydlig plan. Börja med att rita upp en skiss över området du ska riva. Märk ut vilka väggar som kan rivas, vilka som måste vara kvar, och var det finns el, rör och andra installationer som du absolut inte får skada.
Dokumentera även allt noggrant. Ta bilder innan du börjar riva så har du ett bra före-läge. Det kan vara smart om du senare vill komma ihåg hur det såg ut eller om något skulle hända.
Fundera också över vilka verktyg du behöver. En sladdlös skruvdragare, olika sorters borrar, slägga, spett och skyddsglasögon är några grundläggande saker som du förmodligen kommer behöva. Ju bättre förberedd du är, desto smidigare går rivningen.
2. Särskilda regler för bärande väggar
Det är inte möjligt att riva vilken vägg hur som helst. Bärande väggar har speciella regler som du måste känna till. Innan du ens tänker tanken på att riva en bärande vägg finns det ett avgörande krav: du måste göra en bygganmälan till byggnadsnämnden.
Det här är inget du kan strunta i eller missa. En felaktig rivning kan få stora konsekvenser för hela ditt hus. Så innan du ens lyfter en hammare – se till att du har koll på reglerna och de rätta tillstånden.
Tänk efter en extra gång och ta hellre hjälp av en expert än att chansa. Ditt hus, din säkerhet och din ekonomi står på spel.
3. Särskilda regler för bärande väggar
Det är absolut förbjudet att riva en bärande vägg utan att först ha gjort en bygganmälan till byggnadsnämnden. En bärande vägg har en viktig funktion då den tar upp vikten från taket och våningarna ovanför och fördelar den ner till grunden. Om du river fel kan hela husets konstruktion påverkas.
Är du osäker på om väggen du vill riva är bärande eller inte? Anlita en byggnadsingenjör eller konstruktör som kan göra en professionell bedömning. De kan också hjälpa dig med de beräkningar och ritningar som behövs för bygganmälan.
När bygganmälan är godkänd måste arbetet utföras enligt de anvisningar du fått. Det handlar ofta om att sätta in balkar eller pelare som tar upp lasten från den vägg som rivs. Detta är normalt inget arbete för en händig hemmafixare, utan här behövs professionell hjälp för att säkerställa att allt blir rätt utfört, som t.ex. de hantverkare du kan anlita på stockholm-rivning.se om du behöver hjälp med en rivning Stockholm. Men kolla vilka aktörer som är verksamma nära dig och jämför dem så att du kan få en bra uppfattning om tjänsteutbud och prisnivåer.
4. Krävs rivningslov?
Om ditt hus ligger inom ett detaljplanerat område behöver du nästan alltid rivningslov, även för mindre rivningsarbeten. Detta gäller all form av rivning som påverkar byggnadens struktur eller utseende. Kontakta din kommuns byggnadsnämnd så får du veta vad som gäller för just din fastighet.
För hus utanför detaljplanerat område är reglerna lite lättare. Här krävs normalt inget rivningslov för mindre rivningar. Men tänk på att reglerna för bärande väggar fortfarande gäller – du måste göra en bygganmälan till kommunen innan du får riva en bärande vägg, oavsett var ditt hus ligger.