5 vanliga problem med fönster och hur du fixar dem

25 mars 2025

Har du märkt att det drar kallt från fönstren, att de immar igen eller att de blivit svåra att öppna? Många stöter på sådana problem, särskilt i äldre hus där fönstren suttit länge. Om de inte tas om hand i tid kan det leda till högre elräkningar, fuktskador och sämre inomhusmiljö.

Det finns flera orsaker till att fönster börjar krångla. Ibland handlar det om slitna tätningslister eller färg som byggts upp under många års målning. Andra gånger kan det vara fukt som skadar träet eller att fönstrens isolering har försämrats. Idag tittat vi närmare på fem vanliga fönsterproblem och hur du fixar dessa.

1. Drag från fönster

När det drar kall luft genom fönstret, blir det svårt att hålla en behaglig temperatur inomhus. Det kan bero på att tätningslisterna blivit gamla, att kittet torkat eller att själva fönstret har dålig isolering. Under vintern märks detta oftast extra tydligt.

Om tätningslisterna är slitna, hjälper det ofta att byta ut dem mot nya. De finns i olika material, varav gummi och silikon är vanliga alternativ. Ibland är det kittet runt glaset som spruckit, och då kan det behöva bytas ut. När äldre fönster har enkelglas eller dålig isolering, kan energiglas eller en extra innerruta vara en lösning för att minska draget.

2. Imma mellan glasrutorna

Om det bildas kondens mellan rutorna i ett isolerglasfönster, är det ett tecken på att tätningen gått sönder. Fönstrets isoleringsförmåga fungerar då inte längre lika bra, och det kan också göra att fukt samlas inuti.

För äldre fönster kan det i vissa fall vara möjligt att suga ut fukten och försegla glaset på nytt, men det är ingen långsiktig lösning. I de flesta fall är det bättre att sätta in en helt ny ruta.

3. Fönster som är svåra att öppna eller stänga

När ett fönster är svårt att öppna och stänga kan det bero på flera saker. Träet kan ha svällt av fukt, gångjärnen kan vara rostiga eller färg kan ha byggts upp i flera lager över tiden.

Om det handlar om fukt, brukar problemet minska när luften blir torrare. Men om träet har svällt kraftigt, kan det behövas slipas så att fönsterbågen går lättare att röra. Färg som klibbat fast kan skrapas bort och målas om på nytt. Rostiga eller slitna gångjärn kan smörjas med en tunn olja, eller bytas ut om de är alltför slitna.

4. Träfönster som börjar ruttna

Ifall fukt tränger in i träet kan rötskador uppstå. Ofta börjar problemen vid fönsterkittet eller i nederdelen av bågen, där vattnet har lättast att samlas. Om skadorna inte är så stora, kan det räcka med att skrapa bort den skadade delen och behandla träet med en trälagningsmassa. Därefter behöver ytan grundmålas och täckmålas för att skydda mot framtida fuktangrepp.

Om skadorna är större, kan delar av fönstret behöva bytas ut. Då kan en snickare hjälpa till att ersätta de skadade delarna med nytt trä, så att fönstret går att bevara i stället för att bytas ut helt. För att undvika att röta uppstår igen, är det viktigt att underhålla fönstren regelbundet genom att måla om och kontrollera att kittet håller tätt.

5. Fönster som släpper in vatten

Ibland kan vatten tränga sig in vid fönstren när det regnar – vilket ytterligare är ett tecken på att något inte är som det ska. I många fall kan detta bero på en trasigt fönsterbläck – den lilla kanten som sitter längst ner på fönstret och ska styra bort regnvatten.

När vatten hittar sin väg in kan det skapa stora problem. Träet kan suga upp fukten vilket i sin tur leder till röta. Om problemet inte åtgärdas i tid kan det även sprida sig till väggen runt fönstret, vilket kan bli både dyrt och svårt att laga.

Vid mer omfattande skador är det inte en dum idé att ta hjälp av en hantverkare. Det spelar ingen roll ifall du söker en fönsterrenovering i Botkyrka, Malmö, Uppsala eller någon annanstans. Det är alltid smart att ta hjälp av en erfaren fönsterhantverkare om skadorna är omfattande.