När taket börjar läcka mitt under vintern är det lätt att det kan kännas hopplöst. Snön yr och du undrar om du bara får lida dig igenom hela vintern med hinkar på vinden.
Men faktum är att takbyte går att genomföra även när det är kallt ute. Visserligen blir det krångligare än t.ex. takarbeten på sommaren, men med rätt planering och lite tur med vädret går det oftast bra.
Utmaningarna takarbeten på vintern
Kyla är den största utmaningen när man ska jobba med tak under vintermånaderna. Material blir sprödare och svårare att hantera när termometern visar minus. Takpannor kan gå sönder lättare och tätskikt blir stela och svåra att forma.
Snö och is skapar också betydligt mer riskfyllda arbetsförhållanden. Halkrisken ökar en hel del, och säkerhetsrutinerna måste skärpas rejält. Många hantverkare vägrar helt enkelt att klättra upp på tak när det är halt och blåsigt.
Det ska även nämnas att kortare vinterdagar begränsar arbetstiden. Under december och januari kan man bara jobba några timmar mitt på dagen när det är ljust nog. Det gör projektet långsammare.
Fördelar som många missar
Trots utmaningarna finns det faktiskt fördelar med vinterarbete. Priser brukar vara lägre eftersom det är lågsäsong för takreparationer. Takläggare Bankeryd och andra orter har ofta mer tid att lägga på varje projekt när det inte är högsäsong.
Väntetiderna blir också kortare. Under våren och sommaren kan du behöva vänta veckor eller månader på att få tid hos en duktig hantverkare. På vintern är det ofta möjligt att komma igång mycket snabbare.
När är det möjligt att jobba?
Vädret har den övergripande påverkan på om det går att jobba på taket eller inte. Lugna, soliga vinterdagar kan faktiskt vara perfekta för takarbete. Problem uppstår när det blåser, snöar eller regnar. Då stannar allt arbete helt enkelt av.
Tjocka snötäcken måste alltid röjas bort innan jobbet kan börja. Det tar extra tid och kostar mer, men är helt nödvändigt för säkerheten.
Planering blir extra viktig
Noggrann planering är nyckeln till lyckade takarbeten under vintern. Således är flexibilitet i schemat A och O. Dåligt väder kan stoppa arbetet i flera dagar i sträck. Både husägare och hantverkare måste vara beredda på förseningar.
Säkerhetsåtgärderna måste skärpas rejält jämfört med sommarjobb. Extra skydd mot halka, bättre belysning och varmare kläder är absolut nödvändigt.
Vad experterna rekommenderar
Erfarna takläggare brukar rekommendera att större takbyten väntar till våren eller sommaren när det är möjligt. Mindre reparationer och akuta åtgärder går däremot ofta bra att genomföra även på vintern.
Välj alltid erfarna proffs som är vana vid vinterarbete. De känner till riskerna och har rätt utrustning för att jobba säkert även under svåra förhållanden.