Medan många VVS-arbeten kräver en certifierad rörmokare finns det faktiskt flera vanliga problem du kan fixa själv. Med rätt verktyg och lite grundläggande kunskap kan du spara både tid och pengar på enklare reparationer.
Här nedanför kommer vi gå igenom några av de vanligaste VVS-problemen som du faktiskt kan åtgärda på egen hand. Vi tittar på vad du behöver för verktyg, hur du går tillväga, och inte minst – när det är dags att ringa en proffs istället.
Rensa avloppet
Ett långsamt eller igensatt avlopp är ett av de vanligaste VVS-problemen i hemmet. Oftast beror det på en kombination av tvål, hår, matrester och fett som sakta byggt upp en propp i röret.
För handfat och diskho börjar du med att rensa vattenlåset. Ställ en hink under, skruva loss vattenlåset och rengör det noggrant. I många fall sitter proppen just här. För extra effekt kan du använda en vaskrensare (sugpropp) när du satt tillbaka vattenlåset.
I duschen och badkaret är det ofta hår som orsakar stopp. Börja med att ta bort synligt hår från golvbrunnen. En rensspiral kan sedan hjälpa dig att få bort hår och tvålrester som fastnat längre ner i röret. Arbeta försiktigt med spiralen för att inte skada rören.
Fixa en droppande kran
En droppande kran är mer än bara irriterande – det kan också bli en dyr historia på vattenräkningen. Ofta beror problemet på en sliten packning eller en utsliten kraninsats, delar som är relativt enkla att byta själv.
Vid byte av packning kan det vara klok att ta med den gamla till butiken för att få exakt rätt storlek. Moderna kranar har ofta en så kallad kraninsats som byts i ett stycke. Ta då med märke och modell på kranen till butiken så får du rätt reservdel.
Åtgärda en rinnande toalett
En toalett som fortsätter rinna efter spolning slösar massor med vatten. Oftast beror problemet på att flottören är felinställd eller att packningarna i spolmekanismen är slitna. Båda problemen går ofta att fixa utan särskild expertis.
Börja med att kontrollera flottörens inställning. Om vattennivån är för hög rinner vattnet ner i bräddavloppet. På moderna toaletter justerar du enkelt nivån genom att skruva på flottörens arm eller på justeringsskruven som ofta finns på sidan av flottörpaketet.
Om justeringen inte hjälper kan problemet ligga i bottenventilens packning. Stäng av vattnet och spola toaletten. Lossa bottenventilen och kontrollera packningen. Är den sliten eller har tappat formen behöver den bytas. Ta med den gamla packningen till butiken för att få rätt storlek.
Fortsätter toaletten trots allt detta att rinna kan hela spolmekanismen behöva bytas. Det är fortfarande ett jobb du ofta kan göra själv, och kompletta reservdelar finns att köpa i de flesta byggvaruhus.
Lufta elementen
När elementen är ojämnt varma eller låter om dem kan det vara dags att lufta. Det är en enkel åtgärd som du kan göra själv och som ofta löser problemet med element som inte värmer som de ska.
Du behöver en elementnyckel, som finns att köpa i byggvaruhus, och en liten skål eller handduk att samla upp vatten i. Börja med elementet längst bort från värmepannan och arbeta dig sedan vidare genom huset. Öppna försiktigt luftningsskruven och låt luft och vatten pysa ut tills det bara kommer vatten.
Stäng luftningsskruven så fort det kommer en jämn stråle vatten. Om du stänger för sent riskerar du att behöva lufta om hela systemet, och om du stänger för tidigt kan det fortfarande finnas luft kvar i elementet.
När du bör ringa rörmokare
Även om det finns många VVS-problem du kan lösa själv finns det tillfällen när det är klokt att ta hjälp av proffs. Om du märker att vatten läcker från rör eller kopplingar, om avloppet är helt tätt trots försök att rensa, eller om värmesystemet krånglar är det dags att kontakta en rörmokare.
Det finns duktiga rörmokare över hela landet, så oavsett om du söker efter kompetenta rörmokare Tyresö eller någon annanstans så kommer du med största sannolikhet inte ha några problem att hitta en lämplig aktör att anlita.