Vad är en rimlig milersättning företag och hantverkare att debitera? Ja, denna fråga kan ofta dyka upp i samband med att man ska anlita hantverkare, särskilt om det gäller arbete som kräver längre resor till och från arbetsplatser.
Milersättning är den ersättning som företag och hantverkare kan ta ut för tjänsteresor. Denna debiterade summan kan alltså varierar beroende på flera faktorer som bränslekostnader, bilens driftkostnader och såldes är det inte alltid helt enkelt att svara på vad en skälig milersättning är.
För många hantverkare är det vanligt att debitera upp till 50 kronor per mil, vilket kan kännas högt. Det är dock viktigt att förstå faktorerna bakom dessa kostnader och vad som anses rimligt att betala. Det är inte bara själva bränslekostnaden som ska täckas, utan även värdeminskning på fordonet och andra omkostnader såsom försäkringar och service.
Milersättning hantverkare 2024
För hantverkare som reser i tjänsten utgör milersättningen en viktig del av ersättningen för utfört arbete. Under 2024 förväntas milersättningen för hantverkare ligga kvar på ungefär samma nivå som tidigare år, det vill säga runt 50 kronor per mil. Denna summa tar hänsyn till de kostnader som hantverkaren har för användning av eget fordon såsom bränsle, värdeminskning och underhåll.
En del hantverkare och företag kan faktiskt också erbjuda fasta priser för sina resor, med priser vanligtvis mellan 350 och 400 kronor per besök. Om hantverkaren har en längre resväg till arbetsplatsen kan dock en extra milersättning tillkomma utöver det fasta priset. Detta hjälper till att täcka de extra kostnaderna för längre resor.
Värt att poängtera är att restiden ofta även räknas som en del av den totala arbetstiden. Det innebär att den tid hantverkaren spenderar på vägen inte bara ses som en reskostnad utan också som en del av den betalda arbetstiden.
Hur tar hantverkare betalt för milersättningen?
Hantverkare kan ta betalt för milersättningen på ett par olika sätt. Vanligtvis specificeras detta på fakturan som antingen en separat post eller inkluderas i timpriset.
I de fall där milersättningen är separat från timpriset beräknas den ofta per mil bilen körs. Detta omfattar inte bara bränslekostnader utan även andra bilrelaterade utgifter såsom slitage och försäkring. Summan som debiteras kan variera men det är vanligt att se belopp runt 30-50 kronor per mil.
Alternativt kan vissa hantverkare välja att inkludera kostnaden för resor i sitt timpris. Detta innebär att kunden betalar för reskostnaden genom det totala arbetet som utförs utan en specificerad post för resor.
Oavsett tillvägagångssätt är det viktigt att både hantverkaren och du som kund har en tydlig överenskommelse om betalningsstrukturen. Detta säkerställer en smidig process och minimerar risken för missförstånd kring de faktiska kostnaderna för utfört arbete och resor.