När ska man egentligen ringa en rörmokare?

21 maj 2025

Det är lätt att skjuta upp VVS-problem och hoppas att de löser sig själva – men i många fall kan det snabbt bli värre (och dyrare) om du väntar för länge. Så när är det dags att släppa verktygslådan och i stället ringa en rörmokare?

Här går vi igenom vanliga situationer där det är smart, eller helt nödvändigt, att ta in professionell hjälp.

Läckande rör eller kopplingar

En liten droppe under handfatet eller ett fuktigt rör i köksskåpet kan verka harmlöst, men det är ofta ett tecken på att något är fel. Läckande rör eller kopplingar kan orsaka fuktskador, mögel och i värsta fall vattenskador som blir dyra att åtgärda – både i tid och pengar.

Om du märker att det droppar konstant, att det luktar unket eller om du hittar missfärgningar på väggar, golv eller tak är det dags att ringa en rörmokare. Ju snabbare du agerar, desto mindre blir skadorna och kostnaderna. Att försöka täta själv med tillfälliga lösningar är sällan hållbart – rätt verktyg, kunskap och material krävs för ett säkert resultat.

Stopp i avloppet

Stopp i avloppet är ett av de vanligaste problemen i hemmet, och många börjar med hemlösningar som kokande vatten, sugpropp eller kemikalier. Men om vattnet fortsätter att rinna undan långsamt, bubblar i rören eller står helt still – då är det dags att ringa en rörmokare.

Ett stopp kan sitta djupt i avloppssystemet, eller vara ett tecken på större problem som beläggningar, rötter i rören eller felaktig lutning. För att undvika översvämningar och dålig lukt bör du inte vänta för länge. En professionell och seriös rörmokare (som t.ex. en rörmokare Spånga eller motsvarande i andra delar av landet) har rätt utrustning för att snabbt och skonsamt lösa problemet – utan att skada rören.

Lågt eller ojämnt vattentryck

Om trycket i duschen plötsligt blir svagt eller om det växlar mellan starkt och svagt när du använder kranar, kan det vara ett tecken på ett underliggande rörproblem. Lågt eller ojämnt vattentryck kan bero på allt från igensatta filter, gamla rör med beläggningar, till läckor eller fel i ventilinställningarna.

Om du har kontrollerat att det inte är ett tillfälligt problem från vattenleverantören eller ett smutsigt silfilter i blandaren – och trycket ändå är dåligt – är det dags att kontakta en rörmokare. Att felsöka vattentrycksproblem kräver ofta rätt verktyg och erfarenhet för att hitta orsaken utan att behöva riva upp halva badrummet.

Vattenskada eller fuktproblem

Missfärgningar på väggar, bubblande färg, svarta fläckar eller en unken lukt är tydliga tecken på fuktproblem – ofta orsakade av en dold vattenläcka. Vattenskador sprider sig snabbt och kan försvaga byggmaterial, leda till mögel och påverka både inomhusmiljön och husets värde.

Om du misstänker att något inte står rätt till bakom väggar eller under golv är det viktigt att agera snabbt. En rörmokare kan hjälpa till att spåra källan till problemet med fuktmätning eller kamera i rören, så att rätt åtgärder sätts in i tid. Ju tidigare problemet upptäcks, desto enklare och billigare blir det att åtgärda.