Vilka regler gäller för takläggning i Sverige?

3 januari 2025

Planerar du att lägga om taket? Då finns det en del regler och föreskrifter du behöver känna till. I Sverige regleras takarbeten av både Plan- och bygglagen och Boverkets byggregler, men kraven kan också variera mellan olika kommuner.

För många husägare kan regelverket kännas snårigt. När behövs bygglov? Vilka säkerhetskrav måste följas? Och vem ansvarar egentligen för vad?  I den här guiden reder vi ut vad som gäller för takläggning i Sverige, så att ditt projekt följer alla regler från start.

Vad är branschregler?

Tänk dig branschregler som en detaljerad manual för hur husbyggen, renoveringar eller i det här fallet, takläggningar ska utföras. De beskriver allt från vilka material som får användas till hur själva arbetet ska genomföras. Dessa regler är framtagna för att säkerställa att alla takarbeten uppfyller Boverkets krav på säkerhet och hållbarhet.

Boverkets byggregler är grunden för allt byggande i Sverige. För att göra dessa regler mer praktiskt användbara har olika branschorganisationer utvecklat specifika riktlinjer för sina områden. När en takläggare följer branschreglerna kan du vara säker på att arbetet också uppfyller Boverkets krav.

Många branschorganisationer erbjuder också certifieringsprogram. Genom dessa kan takläggare och företag visa att de har rätt kunskap och följer gällande regler. Ett certifierat företag har genomgått utbildningar och kontroller som bekräftar deras kompetens.

Branschregler som gäller för takarbeten

Så vilka branschregler gäller för takarbeten? Det finns tre huvudområden som varje takläggare måste ha koll på och följa:

Tätskikt

Reglerna för tätskikt säkerställer att taket blir helt vattentätt. De beskriver hur olika material ska användas och läggas för att förhindra att vatten tränger in. Här ingår också krav på överlappningar, anslutningar och genomföringar.

Heta arbeten

När takpapp ska läggas används ofta öppen låga. Därför finns särskilda säkerhetsregler för dessa ”heta arbeten”. Takläggare måste ha särskild utbildning och certifiering för att få arbeta med värmealstrande verktyg på tak.

Taksäkerhet

Reglerna för taksäkerhet handlar både om säkerheten under arbetets gång och den permanenta säkerhetsutrustningen som ska finnas på taket. Det inkluderar fästpunkter för stegar, gångbryggor och snörasskydd.

Klokt att ta hjälp av takläggare

Ett nytt tak är en stor investering, och även om du är händig kan det vara klokt att ta hjälp av proffs. En erfaren takläggare har både rätt kunskap och rätt verktyg för att säkerställa ett hållbart resultat.

Numera är det enkelt att hitta takläggare, exempelvis en takläggare Västerås, via nätet och de olika takläggarnas egna hemsidor. Detta innebär att det är både smidigt och tidseffektivt att begära in offerter från flera aktörer – men var noga med att du enbart kontaktar företag som följer alla branschregler. När du väl har fått offerter från ett par olika företag är det klokt att jämföra dessa med varandra.

Väljer du ändå att göra jobbet själv är det viktigt att du sätter dig in i alla branschregler och säkerhetskrav. Ett felaktigt utfört takarbete kan leda till dyra skador på sikt. Det handlar inte bara om din egen säkerhet under arbetet – taket måste också klara väder och vind i många år framöver.